Geen wachtlijsten bij 2Care4U!

 ‘DEMENTERENDEN OP WACHTLIJST TWEE KEER DE DUPE’

Bij 2Care4U bemiddelen wij bij de 24 uurs zorg, toezicht en begeleiding aan huis. Op die manier hoeft u of uw naaste familie niet te verhuizen naar een verzorgingstehuis. Daarnaast zijn er geen wachtlijsten en is de zorg volledig betaalbaar vanuit het Persoonsgebonden budget. Tegenwoordig zijn steeds meer ouderen met dementie de dupe juist omdat zij op een wachtlijst komen te staan (zie onderstaand artikel). Bij 2Care4U is dit dus niet het geval. Daarnaast zijn wij specialist op het gebied van bemiddeling bij zorg voor Alzheimer. Wilt u meer weten over wat wij doen? Lees dan hier verder.

 

Bron: Nos.nl, 2017

 

Ouderen met dementie die op een wachtlijst van een verpleeghuis komen, krijgen minder zorg en moeten daar meer voor betalen. Dat meldt het tv-programma De Monitor van KRO-NCRV in de uitzending van morgenavond. Ook raken ze hun casemanager kwijt: hun vaste aanspreekpunt en begeleider. Het verschijnsel wordt de zorgval genoemd.

 

Zolang zorgbehoevenden thuis wonen, worden hun huishoudelijke hulp, dagbesteding en wijkverpleging door gemeenten en zorgverzekeraars betaald. Zodra ze 24 uur per dag hulp en toezicht nodig hebben, vallen ze onder de Wet langdurige zorg (Wlz), waarvoor de Rijksoverheid opdraait. Dat geldt ook als er geen plaats is in een verpleeghuis en mensen op een wachtlijst terechtkomen.

 

Bij de Wlz staat niet de hoeveelheid zorg centraal, maar een beschikbaar budget. Het gevolg is dat mensen die op de wachtlijst staan minder zorg krijgen dan ze nodig hebben. Ook moeten ze een hogere eigen bijdrage betalen. Hoogleraar Management & Organisatie van de Ouderenzorg Robbert Huijsman van de Erasmus Universiteit schat het aantal gedupeerden op 4000 tot 5000 per jaar.

 

Eenvoudiger

 

Volgens Huijsman kan het probleem eenvoudig worden opgelost door de Wlz alleen te laten gelden voor mensen die in een verpleeghuis zitten en niet voor mensen die op een wachtlijst staan. Ook vindt hij dat de wetten en financiering voor goede zorg thuis veel eenvoudiger moeten worden.

 

Directeur Vanderkaa van de ouderenbond KBO-PCOB is geschrokken van het bericht. “Zeker als je bedenkt dat in veel van deze situaties ook overbelaste mantelzorgers een harde klap krijgen. En het water stond ze al aan de lippen door de verslechterende situatie thuis.”

 

Vanderkaa stelt voor om tijdens de wachttijd zorg als voorheen te blijven leveren, maar die vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) te laten betalen.