HULP BIJ DEMENTIE: MIJN PARTNER WORDT DEMENT, WAT NU?

Wanneer je (levens)partner de diagnose dementie krijgt, zal er veel veranderen voor jullie beiden. In dit artikel bieden we u enkele handvatten voor hulp bij dementie. Door de dementie zal je (levens)partner namelijk steeds afhankelijker worden van zijn of haar omgeving, maar ook van eventuele zorg. Om dit goed te laten verlopen zullen de nodige voorbereidingen plaats moeten vinden. Denk hierbij aan de financiën, hoe verloopt de zorg en wie neemt de beslissingen? Om hierbij te helpen worden de twee belangrijkste vragen beantwoord.

 

Wat moet ik doen nadat de diagnose is vastgesteld?

 

Nadat de diagnose is vastgesteld zijn er nog veel onduidelijkheden over wat er allemaal gaat gebeuren, wat dementie precies inhoudt en wat er aan gedaan kan worden. Hier onder staan enkele zaken welke belangrijk zijn wanneer het gaat om hulp bij dementie.

 

  • Dementieconsulent: voor iemand met dementie of naaste familie is het lastig om te weten wat er precies gedaan moet worden. Schakel daarom een dementieconsulent in. Een dementieconsulent helpt bij het vinden van een oplossing bij alle problemen die zich mogelijk voor kunnen doen. Als u of uw naasten dementie heeft dan heeft deze recht op begeleiding door een dementieconsulent.
  • Bespreekbaar maken van je diagnose: het kan misschien lastig zijn om met de omgeving te delen dat er dementie is vastgesteld. Echter is dit wel van groot belang. Wanneer mensen op de hoogte zijn van het feit dat iemand lijdt aan dementie, kunnen misverstanden worden voorkomen.
  • Kijken naar wat je wel en niet meer mag met dementie: sommige taken kunnen niet meer goed uitgevoerd worden wanneer iemand lijdt aan dementie. Denk bijvoorbeeld aan autorijden.
  • Toekomst bespreken: het is van belang om samen de toekomst te bespreken, aangezien de persoon met dementie straks niet alles meer kan. Zo zal er besproken moeten worden wie er gaat over de financiën en wie de zorg regelt.

 

Hulp bij dementie: kan ik thuis blijven wonen?

 

Het liefst wil de persoon met dementie zo lang mogelijk thuis blijven wonen in zijn of haar vertrouwde omgeving. Dit kan in het begin misschien nog wel, maar naar mate de dementie toeneemt zal er naar alternatieven gekeken moeten worden. Hierbij kan gedacht worden aan thuiszorg, 24 uurs zorg, mantelzorg en/of aanpassingen maken in huis.

 

  • Thuiszorg: het is mogelijk om thuis hulp bij dementie te verkrijgen voor taken/activiteiten die niet meer zelfstandig uitgevoerd kunnen worden. Hierbij kan gedacht worden aan persoonlijke verzorging of huishoudelijke hulp. Thuiszorg kan in dit geval uitkomst bieden. Hierbij komen er zorgverleners langs om de persoon met dementie te ondersteunen. Vraag bij uw huisarts na welke thuiszorgorganisatie er bij u in de buurt werkzaam zijn.
  • 24 uurs zorg: wanneer de persoon met dementie niet langer in staat is de dagelijkse taken/activiteiten uit te voeren, is het mogelijk om een zorgverlener in huis te halen. De zorgverlener zal hierbij 24 uur aanwezig zijn en helpen bij de persoonlijke verzorging of huishoudelijke hulp. 2Care4U bemiddelt in inwonende zorg. Lees hier meer over de bemiddeling bij 24 uurs zorg via 2Care4U.
  • Hulp bij dementie van familie of vrienden: wanneer het niet mogelijk is om alles zelf te doen, kunnen familie of vrienden u helpen. Durf dit dan ook te vragen aan de familie of vrienden.
  • Aanpassingen in huis: in sommige gevallen kunnen aanpassingen in het huis ervoor zorgen dat de persoon met dementie zijn of haar taken/activiteiten kan blijven uitvoeren.

 

Kortom, er zijn een aantal aspecten waarmee u rekening dient te houden wanneer er sprake is van dementie. Daarnaast zijn er ook verschillende mogelijkheden voor hulp bij dementie. Wij hopen dat wij u middels dit artikel op weg hebben kunnen helpen.