Het doen van een CIZ aanvraag   

Een zorgindicatie aanvraag bij het CIZ doet u zodat vastgesteld word welke zorg iemand nodig heeft en hoeveel zorg diegene nodig heeft. Dit wordt vastgelegd in de zogenaamde zorgindicatie. Wanneer u of uw naaste 24 uurs particuliere thuiszorg nodig heeft, kunt u bij het Centrum Indicatie Zorg (CIZ) uw aanvraag indienen. Omdat dit niet voor iedereen even vanzelfsprekend is helpen wij u graag middels een korte beschrijving van het proces.

 

  1. De zorgindicatie aanvragen

Het daadwerkelijke aanvragen van de zorgindicatie doet u bij het CIZ. U kunt het CIZ bereiken via de website (www.ciz.nl) of bel naar 088-7891000. U heeft ook de mogelijkheid om digitaal uw CIZ aanvraag te doen.

Let op: In veel gevallen is de zorg via 2Care4U volledig betaalbaar vanuit het Persoonsgebonden budget (PGB). Wij raden aan om bij uw aanvraag aan te geven dat u een Persoonsgebonden budget wenst te verkrijgen.

 

  1. Het besluit van het CIZ

Wanneer u uw aanvraag bij het CIZ hebt ingediend ontvangt u na enige tijd bericht van het CIZ over het besluit dat zij hebben genomen. Dit is het zogenaamde indicatiebesluit. Hierin staat onder andere beschreven welke zorg u nodig is en welke zorg nodig is. Daarnaast vindt u er in terug in welke klasse de zorg geschaald is, welke functies geïndiceerd zijn, hoe lang er recht is op de zorg en welke  zorgaanbieder de voorkeur geniet (mits dit is aangegeven bij de zorgindicatie aanvraag).

 

  1. In beroep tegen het besluit

Als u het niet eens bent met bijvoorbeeld de hoeveelheid zorg of de periode waarin zorg verkregen wordt, is het mogelijk om in beroep te gaan bij het CIZ. Wanneer u in beroep wilt gaan dient u dit binnen 6 weken na het besluit te doen.

 

  1. Uw zorgindicatie staat op het punt te verlopen, wat nu?

Een zorgindicatie loopt op een gegeven moment ten einde. Om te voorkomen dat u zonder zorgindicatie zit dient u 8 weken voor het verlopen van uw zorgindicatie een zogenaamde herindicatie aan te vragen. De herindicatie sluit naadloos aan op de voorgaande indicatie. Ook de herindicatie kunt u aanvragen bij het CIZ.

 

  1. Uw zorgvraag veranderd

Als laatste kan het zo zijn dat de zorgvraag wijzigt. Ook in dit geval vindt er een herindicatie plaats. De voorgaande indicatie vervalt en de nieuwe indicatie gaat tegelijkertijd in. Wanneer de zorgvraag wijzigt raden wij aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met het CIZ.

Bent u al in het bezit van een zorgindicatie en wilt u een Persoonsgebonden Budget aanvragen? Bekijk dan ons stappenplan omtrent het aanvragen van een PGB. Heeft u al een zorgindicatie en een PGB? Dan kunt u zelf uw zorg in gaan kopen.

 

Contact

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen. Dit doet u via 0800-7247247 of via info@2care4u.nl.